« vissza

Szülészeti Zárójelentés

Az egészségügyből nem csak a pénz hiányzik!

Dr. Berkő Péter

Letöltés

Szülészeti Zárójelentés - Dr. Berkő PéterFigyelem!!! A könyv pénz ellenében történő árusítása törvénybe ütközik, a könyv terjesztése kizárólag a könyv-könyvek.hu áruház engedélyével lehetséges, amely alól kivételt képez az olyan jellegű terjesztés, ahol a forrás (ingyenesenletolhetokonyvek.hu) meg van jelölve.

A könyv szerzője 21-éves osztályvezetői tapasztalatai alapján, teljes őszinteséggel mutat rá a hazai egészségügy, és ezen belül a szülészet-nőgyógyászati ellátás feltételrendszerének hiányosságaira, működészavaraira és visszás jelenségeire. Csupán néhány témakör a tárgyalt izgalmas kérdések közül:

Az egészségügy átalakításához - már 20 éve! – nincs jövőkép, koncepció és ütemterv. Az intézményi struktúra nem a felmért, valós szükségletekhez igazodik. Az intézményvezetés szintjén többnyire csak kétségbeesett gazdálkodás folyik, legtöbb helyen nincs szakmai vezetés, és a szakmai munkának nincs minőségkontrollja. Az orvosok és nővérek bérezése gyalázatos, nincs életpályamodell, és nincs munkavállalói és szakmai érdekvédelem. A könyvben szó esik az esztelen és szabályozatlan privatizációról, az egészségügy – sok helyen tapasztalható – elüzletiesedéséről, a „hálapénz-jelenségről”, az orvosképzés, a szakorvosképzés és a továbbképzés hiányosságairól. A szerző beszél arról is, hogy miért csökkent az orvosi pálya és az osztályvezetői állások vonzereje, miért hagyják el az országot tömegestül a fiatal orvosok.

A szülészeti ellátással kapcsolatban: Melyek az orvosi és szülészorvosi hivatás legfőbb követelményei? Miért esett szét a terhesgondozás? Miért terjed a kelleténél lassabban a „bababarát” újszülöttellátás? Miért nem támogatja a szülészorvosi szakma az „otthonszülést”? Van-e kockázata a fájdalom nélküli szülésnek, és az orvosi javallat nélkül kért császármetszésnek? Miért nem kutathatók a cigányságot jobban sújtó betegségek? Miért csökkent a szakma önvédelmi ereje, és érdekérvényesítő képessége? Szó esik továbbá az orvosi hivatás követelményeiről, a szülészorvosi hivatás főbb próbatételeiről, és a korszerű szülészeti és nőgyógyászati ellátás fontosabb törekvéseiről.

feltöltés alatt...

Szülészeti ZárójelentésPDF

hirdetés

útleírások, útinaplók, térképek, stb. - Utazási Irodák