SZÜLÉSZETI ZÁRÓJELENTÉS

Újdonság! Csak nálunk! Ez a könyv könyvesboltban nem kapható, kizárólag nálunk található meg és ingyenesen letölthető!!!

Dr. Berkő Péter Dr. Berkő Péter:

Az egészségügyből nem csak a pénz hiányzik!
(Szülészeti zárójelentés)

A könyv szerzője 21-éves osztályvezetői tapasztalatai alapján, teljes őszinteséggel mutat rá a hazai egészségügy, és ezen belül a szülészet-nőgyógyászati ellátás feltételrendszerének hiányosságaira, működészavaraira és visszás jelenségeire. Csupán néhány témakör a tárgyalt izgalmas kérdések közül:

Az egészségügy átalakításához - már 20 éve! – nincs jövőkép, koncepció és ütemterv. Az intézményi struktúra nem felmért, valós szükségletekhez igazodik. Az intézményvezetés szintjén csak kétségbeesett gazdálkodás folyik, nincs szakmai vezetés, és a szakmai munkának nincs minőségkontrollja. Az orvosok és nővérek bérezése gyalázatos, nincs életpályamodell, és nincs munkavállalói és szakmai érdekvédelem. A könyvben szó esik az esztelen és szabályozatlan privatizációról, az egészségügy – sok helyen tapasztalható – elüzletiesedéséről, a „hálapénz-jelenségről”, az orvosképzés, a szakorvosképzés és -tovább-képzés hiányosságairól. A szerző beszél arról is, hogy miért csökkent az orvosi pálya és az osztályvezetői állások vonzereje, miért hagyják el az országot tömegestül a fiatal orvosok.

A szülészeti ellátással kapcsolatban: Melyek az orvosi és szülészorvosi hivatás legfőbb követelményei? Miért esett szét a terhesgondozás? Miért terjed a kelleténél lassabban a „bababarát” újszülöttellátás? Miért nem támogatja a szülészorvosi szakma az „otthonszülést”? Van-e kockázata a fájdalom nélküli szülésnek, és az orvosi javallat nélkül kért császármetszésnek? Miért nem kutathatók a cigányságot jobban sújtó betegségek? Miért csökkent a szakma önvédelmi ereje, és érdekérvényesítő képessége? Szó esik továbbá az orvosi hivatás követelményeiről, a szülészorvosi hivatás főbb próbatételeiről, és a korszerű szülészeti és nőgyógyászati ellátás fontosabb törekvéseiről.

 

Könyvek letöltése

Mikszáth Kálmán: A fekete város

firefoxMikszáthnak ez a regénye könyv alakban csak halála után, 1911-ben jelent meg. Középpontjában a szász polgárok lakta Lőcse városának és Szepes vármegye alispánjának, Görgey Pálnak évekig tartó viszálykodása áll. A hirtelen haragú Görgey egy vadászat alkalmával meglövi a város bíráját, aki sérüléseibe belehal. Lőcse bosszút esküszik Görgey ellen: elhatározzák, hogy a város addig gyászol, amíg az alispánon meg nem torolják a gyilkosságot. A csaknem másfél évtizedig tartó háborúskodás izgalmas fordulatait színezi és tarkítja Görgey lányának, Rozáliának sorsa. A rendkívül fordulatos cselekményben Mikszáth - a főhős, Görgey mellett - számos kitűnő jellemrajzot ad. A történelmi háttér - a Thököly- és Rákóczi- (1703-1711) szabadságharc eseményei - inkább csak jelzésszerűen van jelen a cselekményben. A regényt már a kortársak is rendhagyónak találták, az idő múlásával pedig nyilvánvaló, hogy A fekete város komorabb színeiben a halál közeledtét érző Mikszáth már nem anekdoták szőttese mögé rejtve, hanem közvetlenül vallja meg véleményét-tapasztalatát a végzetnek látszó sorsról, és a lélek titokzatosnak tartott, váratlanul pusztító erőiről.

A könyvek formátuma PDF, amelyhez szükséges valamilyen pdf olvasó,
pl.:
Adobe Reader

Foxit Reader
Free PDF Reader


hirdetés

útleírások, útinaplók, térképek, stb. - Utazási Irodák